Det sker der ved screening for livmoderhalskræft

Tandlæge ✓ Øjenlæge ✓ Aftale til screening af livmoderhalsen?

At få foretaget en livmoderhalskræft screening kan ofte blive skubbet nederst på listen over gøremål, men at tage sig tid til en kort konsultation kan redde dit liv. Giv dig selv et Nytårsløfte prioritér dit eget helbred – især de ting, du måske har tendens til at udsætte.

Det her er screening for livmoderhalskræft

Screening af livmoderhalsen (også kendt som gynækologisk celleprøvekontrol/screening for livmoderhalskræft) er en helbredskontrol af livmoderhalsen – åbningen fra skeden til din livmoder. Det er ikke en test for livmoderhalskræft, men den hjælper med at forebygge livmoderhalskræft ved tidlig påvisning af celleforandringer, der kan føre til livmoderhalskræft. Under screeningen tages en lille celleprøve. Den testes for såkaldt human papillomavirus (HPV), som kan forårsage unormale celler på livmoderhalsen. Dertil er der en visuel kontrol for abnormiteter.

Hvem kan få screenet for livmoderhalskræft?

I Danmark bliver alle kvinder mellem 23 og 49 år indkaldt til en gynækologisk celleprøve hvert tredje år. Mellem 50 og 59 år bliver kvinderne indkaldt hvert femte år til enten en gynækologisk celleprøve eller HPV-baseret screening. Kvinder i alderen 60-64 år tilbydes en HPV-baseret screening hvert femte år. Når du modtager din indkaldelse til screening for livmoderhalskræft, bør du bestille tid hos din praktiserende læge til prøveudtagning og deltagelse i screeningsprogrammet. Det er vigtigt, at du deltager i screeningsprogrammet, fordi det drejer sig om dit helbred.

Hvad kommer der til at ske ved din screening?

Trin 1: Det er bedst at bestille tid til, når du ikke har menstruation, samt at undgå de to dage før og efter din blødning. Selve testen tager normalt mindre end fem minutter, og hele konsultationen tager ca. ti minutter. De fleste screeninger af livmoderhalsen udføres af din praktiserende læge. Du kan bede om, at en kvinde udfører undersøgelsen, når du bestiller tid.

Trin 2: Når du ankommer til din aftale modtages du af en sygeplejerske eller læge, som gennemgår, hvad der kommer til at foregå under konsultationen, og de besvarer eventuelle spørgsmål.

Trin 3: Du vil derefter blive bedt om at klæde dig af fra taljen af og ned, herunder undertøj, bag en skærm. Du får normalt udleveret et lagen til at dække dit underliv med, men hvis du ikke bryder dig om at klæde dig af, kan du også vælge at møde op iført en nederdel eller kjole, som du nemt kan løfte op under testen. Du skal derefter lægge dig på lejet. Det kan føles lidt unaturligt at udstille den del af din krop overfor en fremmed, men husk, at det er deres daglige arbejde. De har set det hele før, og de bekymrer sig ikke om, hvordan du ser ud dernede ud over det rent medicinske.

Trin 4: Testen udføres ved forsigtigt at føre et glat, rørformet instrument (et spekulum) ind i din skede, og der vil normalt blive anvendt en lille mængde glidecreme. Når spekulummet er inde i skeden, åbner sygeplejersken/lægen det forsigtigt, så de kan se din livmoderhals. Ved hjælp af en lille børste vil de derefter indsamle nogle få celler ved at stryge den hen over livmoderhalsen. Det kan føles lidt ubehageligt, men er almindeligvis ikke smertefuldt. De celler anbringes derefter i en plastikbeholder og sendes til laboratoriet for at blive undersøgt. Sygeplejersken/lægen tager spekulummet ud, og du kan tage dit tøj på igen.

Det sker efter konsultationen

Prøven undersøges efterfølgende på et laboratorium. Svaret på testen kommer via e-boks, medmindre andet aftales med lægen. Kvinder, der ikke er tilmeldt e-boks, vil modtage svaret pr. post. Testbesvarelsen kan også blive gjort tilgængelig på sundhed.dk.

Brevet vil forklare, hvad der blev testet for, og hvad dine resultater betyder. Hvis du har spørgsmål til dine resultater, så kontakt din læge.

HPV og screening for livmoderhalskræft

Human papillomavirus (HPV) er navnet på en meget almindelig gruppe af vira, som kan smitte ved enhver form for hud-til-hud-kontakt i området omkring kønsorganerne. Der er over 100 HPV-typer, hvoraf mindst 14 kan forårsage kræft i livmoderhalsen (også kendt som højrisikotyper)1. Ved screening af livmoderhalsen undersøges en celleprøve fra din livmoderhals for de HPV-typer. Hvis de bliver fundet, undersøges cellerne for unormale forandringer. Hvis de unormale celler ikke behandles, kan de udvikle sig til livmoderhalskræft.

Både drenge og piger tilbydes HPV-vaccination som en del af det danske børnevaccinationsprogram. Tilbuddet gælder for piger fra 12 år og indtil de fylder 18 år, og for drenge, der fylder 12 år den 1. juli 2019 eller senere, og indtil de fylder 18 år. Personer under 15 år skal vaccineres i to omgange med mindst fem måneders mellemrum. Personer på 15 år og derover skal vaccineres tre gange.
HPV-vaccinen beskytter dig dog ikke mod alle typer HPV1, så det er vigtigt, at du stadig deltager i regelmæssig screening af livmoderhalsen, når du bliver inviteret til det.

Hvorfor det er så vigtigt at møde op til screening for livmoderhalskræft

Globalt set får en kvinde stillet diagnosen livmoderhalskræft hvert minut, men det kan helbredes, hvis det konstateres tidligt og behandles hurtigt.2 Screening af livmoderhalsen er en af de bedste måder til at beskytte dig selv mod livmoderhalskræft, så hvis du er blevet inviteret eller står foran en regelmæssig screening, skal du sørge for at gøre det. Det kan redde dit liv.

Hologic er stolt af at støtte kvinder over hele verden i kampen mod livmoderhalskræft. Pas på dit helbred, og mød op til din screeningsaftale, når du bliver inviteret. 


Vil du vide mere?

Kræftens bekæmpelse og/eller Regionernes hjemmeside for Screeningsprogram for Livmoderhalskræft: Du kan få flere oplysninger om livmoderhalskræft og screening på følgende websted: https://www.sst.dk/da/Viden/Screening/Screening%20for%20kraeft/Livmoderhalskraeft.

Du kan også besøge Verdenssundhedsorganisationens WHO´s websted: www.who.int/health-topics/cervical-cancer.

Litteratur
  1. NHS, screening for livmoderhalskræft: Why it’s important, 2020, 31. marts. Tilgængelig på: https://www.nhs.uk/conditions/cervical-screening/why-its-important/ [Besøgt i november 2022]
  2. World Health Organisation, HPV and cervical cancer fact sheet, 2020, 11. november. Tilgængelig på: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer [Baseret på beregninger om, at der anslået er 570.000 nye tilfælde om året] [Tilgået november 2022]

WEB-01444-NOR-DK Rev 002 ©2023 Hologic, Inc. Alle rettigheder forbeholdes. Hologic, The Science of Sure, og associerede logoer er varemærker og/eller registrerede varemærker, der tilhører Hologic, Inc. og/eller virksomhedens datterselskaber i USA og/eller andre lande. Alle andre varemærker, registrerede varemærker og produktnavne tilhører deres respektive ejere.

questions.call