Velbesøgt møde inden for molekylærdiagnostik

11 April 2023

I januar var det atter tid at samle brugere og eksperter, denne gang med fokus på molekylærdiagnostik. På Hologic Nordic Molecular Forum i Malmø deltog godt 50 personer fra Danmark, Finland, Norge og Sverige.

Johan Larsson, Marketing Manager, og Bjarne Schreiner, Business Manager, begge fra Hologic Diagnostics i Norden, bød velkommen og overlod derefter podiet til kollegaen Ivan Khartsev, som har titlen Molecular Application Specialist. Under overskriften ”Hologic Molecular Scalable Solutions – Panther® system and the current assay menu” gennemgik han systematisk de forskellige udbygningsmuligheder, der gør Panther-systemet fleksibelt og skalérbart. Endvidere præsenterede Ivan Khartsev den brede og stadigt voksende portefølje af molekylære analyser til testning af infektionssygdomme.

Derefter fulgte en række foredrag, hvor repræsentanter fra nordiske laboratorier fortalte om deres erfaringer med Hologics forskellige analyser:

Først på banen var Henrik Westh, professor i klinisk mikrobiologi ved Københavns Universitet og overlæge ved Hvidovre Universitetshospital, som talte om testning med Aptima® STI assays for seksuelt overførte infektioner.

Derefter forelæste professor P-G Larsson, overlæge på Kvindeklinikken på Skaraborgs sygehus i Skövde, om erfaringer med Aptima® BV og bakteriel vaginose.

Thomas Sundelin, Klinisk Mikrobiologi på Herlev og Gentofte Hospital, talte om anvendelsen af Hologics respiratoriske paneler, deriblandt Panther Fusion® SARS-CoV-2/Flu A/B/RSV assay, som detekterer og differentierer fire af de mest almindelige luftvejsvirus, hvor de kliniske symptomer kan være vanskelige at skelne fra hinanden: SARS-CoV-2, influenza A, influenza B og RS-virus.

Næste i rækken var Panther Fusion® MRSA assay, som Region Skåne var de første i Norden til at anvende. Mikrobiologen Ann-Cathrine Petersson, som allerede i 2019 stod for et studie, hvor Hologics analyse blev sammenlignet med en inhouse-løsning, stod for præsentationen.

Inger Lill Anthonisen fra mikrobiologisk afdeling på Vestfolds sygehus i Tønsberg beskrev fordelene og fleksibiliteten ved Panther Fusion® Open Access, ikke mindst i den situation, der opstod i forbindelse med, at pandemien brød ud.

Efter frokost fulgte en række præsentationer af Novodiag®, det mindre instrument til point-of-care-testning, som har fundets i Hologics sortiment i omkring et år efter erhvervelsen af Mobidiag. Amal Sheikhdahir, applikationsspecialist, præsenterede det skalérbare system og menuen med analyser som i dag dækker områderne antibiotikaresistens gastrointestinale, respiratoriske (covid-19 og RESP-4) og plejerelaterede (C. difficile) infektioner samt carbapenem- og kolistinresistens.

Tiina Backman fra Hologic og EMEAC Marketing tog mødedeltagerne med om bag kulisserne på produktionsanlæggene i Finland og Sverige for at vise, hvordan instrumenterne fremstilles.

Derefter fortalte Heini Kutvonen, mikrobiolog ved HUSLAB’s laboratorium på Sydkarelens centralsygehus i Lappeenranta, om erfaringerne med Novodiag® CarbaR+ assay, COVID-19 assay og RESP-4 assay, hvoraf sidstnævnte detekterer og differentierer SARS-CoV-2, influenza A, influenza B og RS-virus.

Jessica Ögren, biomedicinsk analytiker, talte om den vurdering af Novodiag® Stool Parasites Assay, som hun og kollegerne på mikrobiologisk afdeling i Jönköping gennemfører sammen med Klinisk mikrobiologi og plejehygiejne i Region Skåne. Dette har vi skrevet om i et tidligere nyhedsbrev, Referencelaboratorium vurderer Novodiag Stool parasites: ”Positivt overraskede”.

Sakari Jokiranta, medicinsk chef på Hologic Diagnostic Solutions, holdt det afsluttende foredrag med titlen ”Future trends in molecular diagnostics”. I sit blik ind i fremtiden talte han om, hvilke tilpasninger de kliniske laboratorier sandsynligvis vil være nødt til at foretage i en foranderlig verden – ikke mindst med hensyn til fortsat stigende krav om automatisering, bæredygtighed, digitalisering og sikre leveringskæder. Endvidere forventer han, at den molekylære mikrobiologi vil blive stillet overfor et ændret spektrum af infektionssygdomme, og at antimikrobiel resistens vil blive en stor trussel for sundheden i Europa.

“Laboratorierne står overfor flere nye udfordringer i de kommende år”, siger Sakari Jokiranta, medicinsk chef på Hologic Diagnostic Solutions, i sit blik ind i fremtiden.

1434    Hologic BV, Da Vincilaan 5, 1930 Zaventem Belgium.                CE mark where applicable. Notified Body number where applicable.

MISC-08881-NOR-DK Rev. 001 (03/23)

questions.call