Nordisk perspektiv på kvinders sundhed fremhæves i paneldebat

20 November 2023

Kvinders sundhed er et uudtømmeligt emne, der rummer både uretfærdigheder, udfordringer og en udvikling, der ikke går hurtigt nok – ikke engang i de privilegerede nordiske lande.

Det fremgik tydeligt af den vellykkede nordiske satsning Gender Equality in Health? Nordic Perspectives on Women´s Health, som blev afholdt i Stockholm i juni.

Tanja Brycker, Hologic, indledte med at skabe grundlaget for paneldiskussionen ved at præsentere Hologic Global Women’s Health Index, verdens største undersøgelse af pigers og kvinders sundhed, som er blevet gennemført en gang om året siden 2021.

– Vi kan ikke bare tage os af kvinders symptomer, vi må også fremme den politiske udvikling – og så er der behov for data, sort på hvidt, sagde hun om baggrunden for den store undersøgelse.

Global Women’s Health Index er baseret på 127 000 interviews på over 140 sprog i 122 lande og territorier. Respondenterne repræsenterer i alt 2,7 milliarder kvinder og piger verden over. Øverst ligger Taiwan, og i bunden finder vi igen Afghanistan. Generelt ligger de nordiske lande højt, men også her er der plads til forbedring, blandt andet når det gælder deltagelse i screening for forskellige kræftformer.

Paneldiskussionen indledtes med en film, hvor eksperten Karin Dembrower, brystradiolog på Sankt Görans hospital i Stockholm, mente, at det er på høje tid, at det svenske screeningprogram for brystkræft udvikles, eftersom intet har ændret sig siden starten af 1998. Hun sagde blandt andet, at dagens aldersspredning, 40–74 år, bør ses som et minimum, som formodentlig bør udvides til også at gælde ældre kvinder.

For øjeblikket er det Sverige og Island, der har almen mammografi mellem 40 og 74 år, mens Norge, Danmark og Finland ikke begynder at screene før ved 50 og slutter allerede ved 69 år. Dette faktum – at kvinder i Norden savner fælles forudsætninger – blev starten på paneldiskussionen, hvor følgende repræsentanter deltog:

Danmark: Kathrine Lilleør, præst og klummeskribent, Berlingske Tidende

Finland: Eva Biaudet, rigsdagsmedlem og tidligere minister

Island: Kristin Sigurðardóttir, akutlæge og adjungeret professor ved University of Iceland

Norge: Nora Mork Østbø, førstekonsulent ved Norges sundhedsministerium

Sverige: Susanne Dieroff Hay, formand for Bröstcancerförbundet

En informationsfilm med professor Karin Schenk Gustafsson, som i 2000 grundlagde Europas første center for genusmedicin, og gynækolog Helena Graflund Lagercrantz, blev overgangen til næste dis­kussionsemne – netop kønsforskellene inden for sundhedssektoren og forskning. Her diskuteredes blandt andet underdiagnostik og underbehandling af kvinders sundhedsproblemer og ikke mindst hvordan forskningen endnu i dag ofte går ud fra manden som standard – en forestilling, der kan få alvorlige følger.

Mange blandt det engagerede publikum følte nok som Hege Koppang, første ambassadesekretær på Norges ambassade i Stockholm, som sukkede lidt: Er vi ikke kommet videre?

Veera Valta, cand. polit. ansat på Finlands ambassade i Stockholm, var mere opløftet:

– Meget vigtige spørgsmål, og det er så rart at kunne fordybe sig i noget andet end sikkerhedspolitik!

Eller som rigsdagsmedlemmet Ulrika Heindorff skrev på Instagram: “En virkelig spændende formiddag med risgdagskollegaen Caroline Högström arrangeret af @hologic om kvindesundhed! Sverige har en del tilbage at ønske med hensyn til forebyggende foranstaltninger inden for sundheds- og hospitals­væsenet viser deres årlige rapport!”

Se sammendraget af Nordic Women's health event den 15. juni i Stockholm

WEB-01967-NOR-DK Rev. 001

questions.call