Hologic Global Women’s Health Index – andet års data præsenteret på stor konference om kvindesundhed

11 April 2023

– Forskningen i kvinders sundhed har gennem mange år været underfinansieret. Det er nu vigtigere end nogensinde for innovatorer, industri og investorer at træffe foranstaltninger for at prioritere og forbedre kvinders sundhed –

Det siger Anette Steenberg, Adm. Dir. for Medicon Valley Alliance (MVA), samarbejdsorganisationen for life science-clusteret i Øresundsregionen. Det var på den baggrund, MVA gjorde fælles sag med forskningsinvestoren og inkubatoren BioInnovation Institute for at sammenføre de to organisationers netværk og belyse de betydelige mangler med hensyn til kvinders sundhed.

Resultatet blev en konference den 6. december 2022 i København over temaet Gaps & Opportunities in Women’s Health. Blandt talerne bemærkedes repræsentanter for prominente institutioner som Bill & Melinda Gates Foundation og University of Oxford samt klinikere, investorer og iværksættere og ledere inden for life science-industrien. Åbningsforelæsningen blev holdt af Michael Bronsdijk, General Manager for Hologic i Norden og Benelux. Med sin præsentation af Hologic Global Women’s Health Index, HGWHI, gav han auditoriet et aktuelt øjebliksbillede af kvinders sundhedsstatus på globalt niveau.

HGWHI, som nu er blevet gennemført for anden gang, er den største og mest gennemgribende undersøgelse af kvinders og pigers sundhed, hvor Gallup på vegne af Hologic har gennemført over 120.000 interviews på mere end 140 sprog i godt 120 lande. Resultatet er ikke opløftende, for eksempel er kløften mellem lav- og højindkomstlandes resultat i indekset næsten fordoblet siden den foregående udgave af HGWHI.

– Samtidig er det vigtigt at indse, at det kun er det, vi måler, som vi kan forbedre, sagde Michael Bronsdijk. Hologics ambition er, at indekset skal kunne danne grundlag for udformning af tiltag til at forbedre kvinders sundhedstilstand, livskvalitet og – i den sidste ende – forlænge kvinders forventede levetid rundt om i verden.

Anette Steenberg betragter konferencen som en stor succes.

– Allerede to uger efter at vi havde udsendt indbydelsen, havde vi fået flere tilmeldinger ind, end vi havde plads til, fortæller hun. Dette tyder på et stærkt engagement i kvinders sundhed fra hele den tredobbelte helix, der udgør MVA, det vil sige industrien med store og små life science-selskaber, sundhedssektoren og de akademiske institutioner.

Konferencens anden del bestod i en paneldiskussion med overskriften Investing in Women’s Health ledet af Trine Bartholdy, Chief Innovation Officer hos medarrangøren BioInnovation Institute. I diskussionen deltog repræsentanter for Almi Invest, Lundbeckfonden BioCapital og Vækstfonden.

Medicon Valley Alliance, som allerede har særlige netværk for blandt andet onkologi og mikrobiom, diskuterer nu muligheden for at starte et særligt netværk for kvindesundhed.

– Blandt vores mere end 300 medlemmer er der definitivt basis for et sådant netværk, og jeg er overbevist om, at vi ville kunne bidrage til at flytte kvinders sundhed højere op på dagsordenen, siger Anette Steenberg.

Se en kort film fra konferencen Gaps & Opportunities in Women’s Health

MISC-08878-NOR-DK Rev. 001

questions.call