En igangværende revolution inden for molekylær diagnostik

22 November 2023

De første molekylærdiagnostiske tests blev udviklet for nogle årtier siden, men for befolkningen i almindelighed var det i forbindelse med covid-19-pandemien, at termer som “PCR-testning” og “mRNA” blev velkendte begreber over hele verden.

Med denne øgede opmærksomhed er det nu på tide at se de traditionelle testmetoder efter i søm­mene i lyset af det, man har lært – og de investeringer, der er foretaget – gennem de seneste år.

Der findes helt klart områder, hvor konventionel testning er besværlig og stiller store krav til en kompetent arbejdsstyrke, som ikke kan ekspandere tilstrækkelig hurtigt til at holde trit med en voksende arbejdsbelastning. Et eksempel er bakteriel vaginose. Den traditionelle gyldne standard har været gramfarvning, som derefter bedømmes efter de såkaldte Nugent-kriterier. Dette er en tids­krævende proces, som forlader sig på en erfaren fagperson for at stille en subjektiv diagnose. I de senere år har vi set stadigt flere af vores kunder benytte molekylær testning for at få mere objektive resultater og ikke mindst for at kunne levere det samme eller et øget volumen med mindre tids­forbrug for personalet.

En af de mest lovende muligheder med molekylær testning er at overveje, hvordan den kan tilpasses til præcisionsmedicin, eller personalized medicine – det vil sige, hvordan molekylær testning kan nå ud over diagnose og i retning af prognose, hvilket giver afgørende information om, hvilken klinisk vej der er den rette for den enkelte patient. Det er også en nøgleingrediens i udviklingen af mere specifikt rettede terapier, især inden for onkologi.

Er du interesseret i prognostik? Læs også AI og prognostik i kampen mod kræft af Mike Quick, som vi havde med i vores foregående nyhedsbrev.

WEB-01968-NOR-DK Rev. 001

questions.call